Måleri är en form av bildkonst. Den innefattar många olika material, tekniker och motiv men innebär kort att konstnären använder sig av målarfärg för att uttrycka eller avbilda någonting. Att uttrycka sig genom måleri är någonting människan har gjort sedan urminnes tider. Måleri är en konstform som man kan hitta spår av i grottor där människan levde för 30 000 år sedan. Sen dess har det utvecklats många olika tekniker och teorier om måleri men essensen är fortfarande den samma.

Material

För att måla behövs en målargrund och färg. Utifrån vad konstnären har tillgång till eller föredrar kan det målas på papper, duk, lera, porslin eller trä. Man kan måla på väggar, pelare i taket eller på stenar ute i naturen. Allt som har en yta går att använda som målargrund.

Sen finns det även många olika typer av färger att välja mellan. Vilken färg konstnären väljer kan bero på ytan som målas på, då olika färger lämpar sig för olika material. Konstnären väljer då färgtyp utefter att färgerna ska komma till sin rätt och att målningen ska hålla länge. Sen kan konstnären även välja färg utefter vilken känsla eller uttryck som hon eller han vill förmedla med bilden. Exempel på olika typer av färger är vattenfärger, akvarell, pastell, akryl, oljemålning, sprayfärg och kol m.fl.

Tekniker

Användning av olika färger på olika typer av ytor innebär även olika målartekniker. Några av de mest kända målarteknikerna diskuteras nedan.

Akvarell

Vissa menar att akvarell är en av de svåraste målningsteknikerna. Färgen är vattenburen och läggs på i transparenta skikt på ett tjockt, lätt sugande papper. Den optimala penseln för akvarellmåleri är en som kan hålla mycket vätska och samtidigt forma en mycket fin spets. Den finaste kvaliteten på akvarellpenslar görs av sobelhår eller mårdhår.

Oljemåleri

Att måla med en oljebaserad färg innebär att färgerna kan läggas i tjocka eller tunna lager, utan att de flyter i varandra. Färgen består av färgpigment och en oxiderande olja, till exempel linolja, vallmoolja eller nötolja. En fördel med att oljefärg inte flyter i varandra, är att det möjliggör fina övergångar och valörer. Den färdiga målningen appliceras ofta med fernissa för att förlänga hållbarheten.

Akrylmålning

Akrylfärg liknar oljefärgen i konsistens men har helt andra egenskaper. Färgpigmenten är en akrylharts och resultatet är en snabbtorkande, vattenspädbar färg. Förutom i målerikonst kan akrylfärg även användas inom byggmåleri.

Pastell

Pastellfärg är en så kallad ”färgkrita”. Den består av pulveriserad kalk och färgpulver. Kritan används ofta på ett vanligt papper eller teckningsblock. Färgerna är ofta klara och framstående men svåra att skapa fina övergångar med.

Al fresco

Ibland kallad, freskomålning. I denna målarteknik används pulvriserat färgpigment med vatten och målargrunden är nylagt kalkputs.

Temperamåleri

En temperafärg är en emulsionsfärg där någon av ingredienserna fyller funktionen att få färgen att blanda sig. En traditionell sådan ingrediens är ägg, men även oljor och kasein kan användas.

Motiv

Ett annat sätt att klassificera måleri är baserat på vad konstnären väljer att måla. Det kan vara allt ifrån porträtt, landskapsmåleri, stilleben eller religiösa motiv, mytologiskt måleri eller abstrakt måleri. Alla dessa olika motiv har en egen historia och tradition.